Här presenterar vi de årliga följetongerna. De som behandlar lite större områden och sträcker sig över 3-4 avsnitt. Ibland ganska långa sådana ska sägas. Idén uppkom 2017 då vi tänkte att det vore kul att både låta lyssnarna få nya avsnitt samtidigt som vi fick semester. Alla avsnitten i varje följetong har spelats in på en och samma dag med paus för lunch och ölöppning. I slutet av serierna har vi kanske varit lite mosiga i huvet.
Här redovisas främst avsnitten som tillhör aktuell sommarföljetong, avsnitten går i vissa fall också att hitta i andra listor med tillhörande andra avsnitt före och efter händelserna.
2017: Perserkrigen mellan de grekiska stadsstaterna och den persiska stormakten under 400-talet före Kristus. En grandios och i alla betydelser klassisk berättelse om civilisationernas kamp.
2018: Amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Detta var en riktig höjdare både att förbereda och att spela in. Det är dramatiska händelser som myllrar av färgstarka karaktärer rakt igenom. Skedena och konsekvenserna av kriget har satt stora avtryck i USA och dessutom är perioden rena rama musikskatten vilket också återspeglas i avsnitten. Här lägger vi även till ett bakgrundsavsnitt som släpptes i förebyggande syfte under våren, och ett slags epilogavsnitt om mordkonspirationen mot president Lincoln, detta gjordes fyra år före följetongen
Enskilt avsnitt om mordet på Abraham Lincoln från 2014.
2019: Det andra puniska kriget. Här kapar vi förtöjningarna och går all in i fullt utblommad totalnördighet. Hannibal Barkas invasion av den italienska halvön år 218 f. kr är ett gastkramande stycke historia. För mig, Daniel, som då ägnat mer än ett årtionde åt att bland annat skriva om det andra puniska kriget var det en personlig lättnad och lycka att få avsnitten gjorda på ett så bra sätt som det blev. Boken gavs ut först fyra år senare så de här avsnitten tjänade som en nödvändig ventilering om ämnet. För den som även vill få med första och tredje puniska krigen rekommenderas listan "De puniska krigen" under kategorin "Antiken"
2020: Raoul Wallenberg. Den här sommaren följde vi en specifik person och hans öden, förvisso är bakgrunden på samma tema som tidigare år, dvs stora internationella konflikter. Vad som egentligen hände med Raul Wallenberg under kriget har varit ett ihållande efterkrigstrauma i svensk-ryska relationer.
2021: Dackefejden. Detta är den omskakande berättelsen om ett uppror som utvecklades till ett av Sveriges största inbördeskrig. Småland är en missnöjd landsända under den nye svenske kungen Gustav Vasa, det blir en kamp mellan avkrok och statsmakt, mellan tradition och frihetskänslor mot nya religiösa påbud. Drabbningens konsekvenser går att spåra in i nutid.
2022: Skräckväldet. Här handlar det om åren i början av 1790-talets Frankrike. Revolutionen spårar ur på ett spektakulärt sätt när olika fraktioner slåss om makten. Snart spelar giljotinen på torgen i ett ändlöst hamrande. Det blir Robespierre, Danton, Marat och en rad andra karaktärer som är så kännetecknande för epoken. För den som vill ha avsnitt om föregående händelser se andra listor under kategorin 1700-talet.
2023: Slaget om Kursk. Sommaren 1943 var det 80 år sedan historiens största stridsvagnsslag stod i östeuropa under andra världskriget. I ett försök att återta initiativet på östfronten satte Adolf Hitler in en enorm offensiv. Vem som egentligen vann slaget går att diskutera, och det gör vi.
2024: Amerikanska revolutionen. Ytterligare en storslaget episk historia bjöd vi på 2024 när den amerikanska revolutionen med alla sina personligheter och episoder som ekat genom historien avhandlades. Avsnitten blir långa, vi har mycket att prata om, men det finns en pausknapp om du av någon anledning plötsligt får något viktigare att göra :).