VÅRA FAVORITER

Oavsett om du är en ny lyssnare eller ett troget fan kan det ibland vara svårt att välja ibland våra hundratals avsnitt. Här har vi valt ut några av våra favoriter.

DANIEL HERMANSSON

”Namn” prat prat prat!

 

”Namn” prat prat prat!

”Namn” prat prat prat!

ROBIN OLOVSSON

Avsnitt 180 Systrarna Mitford

Mina favoritavsnitt handlar ofta om vanliga människor som sveps med i de stora historiska skeendena. Nu var inte systrarna Mitford några vanliga människor – inom samma engelska överklassfamilj fanns hela 1900-talets politiska palett – från nazismen till kommunismen representerad.

Avsnitt 197 Mosslik

I de nordeuropeiska mossarna finns naturligt mumifierade människor. Deras berättelser är dramatiska och fascinerande. Ett avsnitt som är en något otippad klassiker!

Avsnitt 153 Svenska älvar

Skruva upp Norrlands-patoset till 11 för nu åker vi! Min tes är att hela norra rikshalvan måste förstås genom sina älvar. De är huvudrollsinnehavare i samtliga berättelser om Norrland. I detta avsnitt försökte vi göra älvarna rättvisa.

SOMMARFÖLJETONGER

Varje sommar gör vi en längre följetong som handlar om storslagna historiska berättelser. De är vi mycket stolta över.

2020: Raoul Wallenberg

Den svenska diplomaten Raoul Wallenbergs liv i tre akter – Stockholm, Budapest och Moskva. Det sista avsnittet, om Raoul Wallenbergs försvinnande, är ett av våra bästa.

2019: Andra puniska kriget

Daniel Hermanssons katharsis kom så äntligen sommaren 2019 när en halv livstid av frenetiskt läsande om Scipio och Hannibal slutligen resulterade i 4 (!) långa pjäser om den romerska republikens bästa berättelse.

2018: Amerikanska inbördeskriget

Hur förstår man sig på dagens USA utan att först på djupet granska de uppslitande åren på 1860-talet? Det tror inte vi är möjligt.

2017: Perserkrigen

Berättelsen om den antika världens mest omtalade drabbning – när det mäktiga persiska riket invaderade de grekiska stadsstaterna.